O nama

O nama

ELAS je osnovan prije više od trideset godina sa fokusom na obradu metala. Od osnivanja do danas, Elas je prošao intenzivan razvojni put od početnog oblikovanja metala u maloj zanatskoj radionici do današnje obrade metala koristeći najsavremenije tehnologije kao evropski priznata kompanija.

Danas se kompanija prostire na 20.000 m² poslovnog prostora u kojoj svakodnevno radi više od 300 zadovoljnih radnika. Naši dizajnerski, projektni i proizvodni timovi pružaju kompletnu uslugu kupcima, od ideje preko 3D modela i prototipa do finalnog proizvoda. U našoj ponudi je širok spektar metalnih kabineta različitih namjena, proizvodi za autoindustriju i šinska vozila, medicinska oprema, namjenska kućišta kao i drugi proizvodi od metala prema potrebama kupaca.

Većinski smo orijentisani na izvoz svojih proizvoda na evropsko i svjetsko tržište, prvenstveno tržišta Danske, Austrije, Švajcarske, Njemačke, Češke, Velike Britanije, UAE, SAD.

300+

Radnika

30+

Godina Iskustva

20 000 m²

Kvadratura
Image

Riječ osnivača

Moje poslovanje u proteklim decenijama zasnovano je na ideji i hrabrosti da se prepoznaju prilike na tržištu. Kao lider kompanije svjesno preuzimam odgovornost, jednako za uspjeh ili neuspjeh, motivišući tako moj tim da stalno uči i da se brzo prilagodi tržišnim promjenama.

Uz viziju i ambiciju, gradim poslovnu kulturu kroz mnogo truda, rada i odricanja. Moj uspjeh I zadovoljstvo dolaze kada se ideja ostvari, a ja živim svoju ideju svaki dan, sa željom da i druge inspirišem.

Image

Naša vizija

Elas je snažna i fleksibilna kompanija, koja sistemskim djelovanjem i zajedničkim snagama uz zadovoljstvo svih zaposlenih razvija i proizvodi metalne proizvode, stiče povjerenje kupaca, spremno prihvata nove izazove i trendove svjetskog tržišta.

Image

Naša misija

Posvećeni smo pružanju zadovoljstva našim kupcima kroz obradu metala, kombinujući fleksibilnost, inovativnost i stručnost našeg tima, te osiguravajući odličan odnos dizajna, kvaliteta i cijene naših proizvoda.

Naše vrijednosti

Slider image 0
Slider image 1
Slider image 2

1

Inovativnost

Kreativne ideje pretvaramo u inovativne proizvode

2

Fleksibilnost

Naš rad je zasnovan na razumijevanju i uvažavanju potreba naših klijenata

3

Posvećenost

Svakom zadatku pristupamo sa entuzijazmom i odlučnošću sve do postizanja zajedničkog cilja

Green Background Brush

Istorija

1994

Prvi koraci

Arrow

Početak rada vezuje se za 15.06.1987. godine kada je osnivač i vlasnik Željko Petrović prodao prvi proizvod - metalno kućište za audio pojačalo, proizveden u maloj kućnoj radionici. Iz te radionice na simboličan datum 08.03.1994. godine nastaje privatno preduzeće Elas Komerc d.o.o, a dvije godine kasnije počinje izgradnja većeg poslovnog prostora, te ulaganja u prve mašine za obradu metala. Proizvodili su se pojedinačni proizvodi (sefovi, panoi) a svaki radnik je samostalno pravio proizvod od početka do kraja.

2005

Tehnološki razvoj

Arrow

Oko 2005. godine proširuje se mašinski park te se počinje koristiti savremeni program za mašinsko projektovanje AutoCad. Dolazi do podjele poslova na radne operacije u proizvodnji. Zahvaljujući smjelosti direktora, Elas prihvata neke od najizazovnijih poslova na tržištu regiona od tehnički zahtjevnih do veoma izazovnih za koje je trebalo organizovati i prvi uvoz materijala iz inostranstva. Prvi Elasov proizvod koji je prodan van teritorije Bosne i Hercegovine bio je bilbord. U tom periodu, Elas je proizvodio metalne konstrukcije za autobuska stajališta, čelične konstrukcije za hale, stepeništa, inoks ograde i ostale proizvode po željama kupaca.

2008

Prvi laser u BIH

Arrow

U 2008. godini uvozimo prvi novi laser u BIH i preseljavamo se u novu halu od 1800m2 u ulici Branka Popovica 61b.

2010

Širenje kapaciteta

Arrow

Od 2005. do 2010. završava se konstruisanje i izgradnja novog proizvodnog pogona sa upravnim dijelom površine 2200m². Ulaže se u kupovinu CNC mašina za lasersko rezanje metala, CNC mašina za motanje lima, savremene kompjuterske opreme i razvija se postrojenje za elektrostatičko lakiranje. Pored materijalnog razvoja firma se razvija i organizaciono uvođenjem ISO 9001:2000 standarda. Strateški ciljevi usmjereni su na povećanje životnog standarda radnika, te uspostavljanju sigurnih pravaca rasta i razvoja preduzeća. U ovom periodu Elas radi enterijere za ugostiteljske i prodajne objekte, stolove za rezanje kamena i kutije za kazino aparate te organizuje složenu serijsku proizvodnju.

2015

Superiorni finalni proizvodi

Arrow

Rastom broja zaposlenih u tehničkim sektorima, javila se potreba za uvođenjem naprednih softverskih programa i alata, unapređenjem računarske pismenosti u firmi, te je formirano IT odjeljenje. U metalne kabinete se počinje ugrađivati i elektronika time Elas počinje sa izvozom potpuno završenih proizvoda. Elas prvi put izlaže svoje proizvode na sajmu u Dizeldorfu. Pored metalnih kabineta, proizvode se u većem obimu i palete za autoindustriju. Kompanija još jednom podiže standard svojih proizvoda i 2014. godine proizvedena je i šasija za elektromobil koja je zadovoljavala funkcionalne, estetske i ekološke standarde.

2019

Novi Elas

Arrow

Sjedište preduzeća doživljava još jednu ekspanziju i proširuje se poslovni prostor za novih 1700 m². Radni uslovi se podižu na još viši nivo. Mijenja se organizaciona struktura formiranjem više zasebnih sektora. Značajno se ulaže u ljudske resurse kroz obuke i usavršavanja zaposlenih. Intenzivno se radi na optimizaciji poslovnih procesa, planiranju i organizaciji poslovanja, te se uvodi LEAN sistem. Povećenje obima posla zahtjevalo je i širenje proizvodnih kapaciteta i 2019. se otvara novi savremeni poslovni objekat površine 6.000 m² u poslovnoj zoni Ramići.

2023

Kontinuitet

Arrow

Kompanija raspolaže sa dva zasebna proizvodna pogona ukupne površine 20.000 m², u kojim se svakodnevno odvijaju procesi rezanja lima na savremenim laserima, savijanje lima sa LVD presama sa centralizovanim sistemom programiranja, robotskog i aluminijskog zavarivanja, završne obrade proizvoda poliranjem i farbanjem na liniji prašnog lakiranja. Proizvodi dobijaju završni oblik na procesu montiranja koji se odvija na 3000m² a nakon čega iz savremeno uređenog magacina izlaze do zadovoljnih kupaca. Firma funkcioniše u pet sektora sektor finansija i opštih poslova, komercijalni sektor, tehnički i razvojni sektor i sektor kontrole kvaliteta te posjeduje 16 odjeljenja od administracije do proizvodnje u kojima svakodnevno radi više od 300 zaposlenih. Dugogodišnje poslovanje kompanije rezultovalo je izvozom proizvoda u velikom broju zemalja.

2024

Danas

Arrow

Početkom 2024 kompanija uspostavlja novu organizacionu strukturu gdje uvodimo specijalizovane divizije kako bi svojim kupcima pružili viši nivo kvaliteta usluge. Kao pravce budućeg djelovanja uvodimo Idustrijsku diviziju, Kiosk i Railway.

Corner Image
Corner Image

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku

Brand Logo
Adresa:Ramićka 32, 78000 Banja Luka
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
KontaktTelefon: +387 51 378 200Fax: +387 51 378 201 info@elas.ba sales@elas.ba
Sva prava zadržava ELAS © 2024Izjava o privatnosti